Siirry suoraan sisältöön

Kaikkialla maailmassa ei suudella

Suudelma on romanttisen rakkauden symboli – mutta ei suinkaan kaikkialla. Monissa kulttuureissa suulle suutelua pidetään vastenmielisenä, likaisena tai yksinkertaisesti outona tapana.

Kun Etelä-Afrikan thonga-kansa näki eurooppalaisten ensi kertaa suutelevan, he pitivät näkyä ällöttävänä. Samoin tuumivat Amazonin alueen mehinakut, jotka suulle suutelun sijasta tykkäävät näykkiä partnerinsa kulmakarvoja. Melanesian Trobriand-saarilla suutelua puolestaan pidetään lähinnä tylsämielisen hölmönä viihdykkeenä.

Suuteleminen on meillä nähty yleisinhimillisenä seksuaalisuuteen liittyvänä toimintona. Tätä yhteyttä on selitetty muun muassa geneettisen yhteensopivuuden testaamisena toisen immuunijärjestelmää maistamalla. Suutelun biologista linkkiä seksuaalisuuteen puoltaa myös se, että lähisukulaisemme simpanssit ja bonobot suukottelevat.

Suutelua 168 kulttuurissa kartoittanut tutkimus löysi romanttista suutelua kuitenkin alle puolessa tutkimuskohteista. Vaikka pusuttelua tavataan vähintään 90 %:ssa kulttuureista, se on useimmiten esimerkiksi oman lapsen suukottelua tai suukolla tervehtimistä. Romanttisiin suhteisiin ja seksuaalisuuteen suutelu liittyi vain 46 %:ssa tapauksia.

Romanttista suutelua esiintyy selvästi enemmän luokkayhteiskunnissa, joissa sosiaalinen rakenne on monimutkainen. Useimmat metsästäjä-keräilijöiden yhteisöt eivät suutele romanttisen rakkauden osoituksena. Sääntöön löytyy poikkeus meille läheiseltä arktiselta alueelta, jonka metsästäjä-keräilijät ovat harrastaneet suutelua harvinaisen tiheään tahtiin. Koko muun kehon peittävä talvivaatetus on saattanut ohjata ihmisiä koskettelemaan toisiaan juuri kasvojen alueelle.

Lukemista

  1. Is the Romantic–Sexual Kiss a Near Human Universal? William R. Jankowiak, Shelly L. Volsche, Justin R. Garcia. 2015.

Lisää Kulttuurishokkeja

Jaa tämä artikkeli:
nv-author-image

Ninnu Koskenalho

Ninnu Koskenalho on tiedeviestintään erikoistunut antropologi ja AntroBlogin toinen perustaja. Hän toimi julkaisun päätoimittajana yhdessä Suvi Jaakkolan kanssa vuoteen 2023 saakka ja työskentelee tällä hetkellä freelance-kirjoittajana. Generalistina Ninnua kiinnostaa vähän kaikki - muun muassa ihmismielen narratiivisuus, psykologinen antropologia, rakkaus, mystikot ja uskonnot, tekoäly ja peliteknologia, sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuus ja radikaalit, yllättävät näkökulmat.Katso kirjoittajan artikkelit

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *