Siirry suoraan sisältöön

Mobiiliappi itsemurhien estäjänä

Australian alkuperäisväestön itsemurhaluvut ovat maailman korkeimpia. Tilanne on vakavin nuorten keskuudessa. Itsemurhariski on viisinkertainen muuhun väestöön nähden, ja kuolema oman käden kautta yleisin kuolinsyy.

Aboriginaalit ovat Australiassa syrjitty vähemmistö, joka kärsii monista ongelmista. Mielenterveyden häiriöihin haetaan apua vain harvoin. Aiheeseen liittyy paljon stigmaa, ja aboriginaaliyhteisöt elävät verrattain erillään muusta yhteiskunnasta. Nyt warlpiri-heimon vanhimmat yrittävät puuttua nuorten mielenterveyteen päivittämällä perinnetiedon digitaaliseen aikaan.

Nuorten itsemurha-aallon myötä warlpirien vanhimmat kokevat, että on tullut aika antaa salassa pidetty perimätieto avoimeen käyttöön. Tämä on valinta, joka rikkoo warlpirien lakia. Vanhimmat ovat tehneet merkittävän arvovalinnan: nuorten mielenterveys ja elämä nähdään tärkeämpänä kuin perinteistä kiinni pitäminen.

Mobiiliappi Kurdiji 1.0 haluaa parantaa aborginaalilasten ja -nuorten elämänlaatua. Parhaillaan joukkorahoitusta keräävän ohjelman tarkoitus on luoda yhteys omiin kulttuurisiin juuriin. Kurdiji tarkoittaa kilpeä. Nimi on symbolinen: ohjelma opettaa suojelemaan elämää, ja suojaa käyttäjäänsä huonoilta vaikutteilta.

Kurdiji opettaa kieltä – aluksi warlpiriä, mutta tarkoitus on laajentaa myös muihin alkuperäiskieliin. Se kertoo yhteisön tavoista, seremonioista ja laeista. Projektin tavoite on luoda yhteisöllistä identiteettiä ja tunnetta ryhmään kuulumisesesta. Syrjittyyn vähemmistöön kuuluvien lasten ja nuorten omanarvontuntoa halutaan nostaa voimistamalla yhteyttä omiin juuriin, kulttuuriin ja yhteisöön.

Lukemista

  1. The Guardian

Lisää Kulttuurishokkeja

Jaa tämä artikkeli:
nv-author-image

Ninnu Koskenalho

Ninnu Koskenalho on tiedeviestintään erikoistunut antropologi ja AntroBlogin toinen perustaja. Hän toimi julkaisun päätoimittajana yhdessä Suvi Jaakkolan kanssa vuoteen 2023 saakka ja työskentelee tällä hetkellä freelance-kirjoittajana. Generalistina Ninnua kiinnostaa vähän kaikki - muun muassa ihmismielen narratiivisuus, psykologinen antropologia, rakkaus, mystikot ja uskonnot, tekoäly ja peliteknologia, sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuus ja radikaalit, yllättävät näkökulmat.Katso kirjoittajan artikkelit

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *